Menší lilky naplněné podušenou masovou směsí, zapečené v troubě.
Ingredience:
2 ks | menší lilky |
1-2 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
500 g | mletého masa (např. směs vepřového a hovězího) |
2-3 lžíce | kečupu |
1 lžíce | worcesterské omáčky |
čerstvě namletý barevný pepř | |
několik lístků čerstvé bazalky | |
voda | |
koření na mletá masa | |
sůl |
Postup:
1. Lilky omyjeme pod studenou tekoucí vodou, odkrojíme jejich horní část, nebo část boku, vydlabeme je a na 20 minut ponoříme do slané vody, zbavíme je tak hořkosti, pak lilky znovu opláchneme
2. Na mírně orestovanou cibulku vyklopíme vaničku mletého masa, vařečkou ji co nejvíce rozděláme od sebe a zprudka vše opečeme, za stálého míchání
3. Maso po chvíli zakápneme worcesterskou omáčkou, kterou pak necháme vypařit
4. Směs v pánvičce dochutíme kečupem, solí, kořením na mletá masa, pepřem a úplně na závěr i prolisovaným česnekem a několika posekanými lístky bazalky
5. Hotovou směs z pánve opatrně přendáme do vydlabaných lilků, ty dáme do zapékací misky, mírně je podlijeme studenou vodou a v troubě vyhřáté na 190-200 °C, je zapečeme doměkka, což bude trvat asi 30 minut.
Zajímavé je směs nastavit zralými, oloupanými rajčaty, které podusíme spolu s masem.