Vařené kedlubny nakrájené na kostičky, naskládané po vrstvách do zapékací misky s podušenými plátky hub a vařenou rýží, vše přelité hustou omáčkou ze světlé jíšky a mléka, zapečené v troubě.
Ingredience:
700 g | kedluben |
200 g | hub |
80 g | másla |
50 g | hladké mouky |
1 ks | rýže ve varném sáčku (cca 120 g) |
500 ml | mléka |
strouhanka | |
sůl |
Postup:
1. Kedlubny si oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka, poté kedlubny scedíme a nakrájíme na kostičky
2. Rýži v sáčku si uvaříme dle návodu
3. Houby si očistíme, nakrájíme na plátky a na 20 g másla podusíme 4. Poté si ze 40 g másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, rozšleháme a povaříme v hustou omáčku
5. Zapékací misku si vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a na dno vyrovnáme polovinu vařené rýže, na ni nakrájené kedlubny, pak houby a zalijeme polovinou omáčky, nakonec dáme zbytek rýže, přelijeme zbytkem omáčky, posypeme strouhankou a poklademe plátky zbylého másla
6. Pak zapékací misku vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a zapečeme asi 20-25 minut
7. Zapečené kedlubny servírujeme teplé například se zeleninovým salátem.