Rychlý oběd z mladých hřibů nakrájených na plátky, zapečených v troubě spolu s plátky pršutu, kolečky cibule a ke konci kousky gorgonzoly, podlité suchým bílým vínem.
Ingredience:
750-1000 g | mladých hříbků (hřib smrkový, dubový, hnědý atd.) |
150 g | pršutu |
100 g | gorgonzoly |
2 dl | suchého bílého vína (třeba Chardonnay) |
1 ks | větší červená cibule |
koření provensálské bylinky | |
sladká červená paprika | |
nasekaná pažitka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Mladé hříbky (do velikosti 5-7 cm) podélně rozpůlíme.
- Pekáč nebo vyšší plech poklademe přiměřeně plátky másla. Narovnáme rozpůlené hříbky, polijeme vínem, lehce posypeme provensálským kořením, osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou, poklademe proužky cibule.
- Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby (200 °C), pečeme 10 minut.
- Hříbky vyjmeme z trouby, posypeme proužky pršutu, vložíme zpět do trouby. Až začne pršut pouštět tuk a zlátnout, přidáme kousky gorgonzoly a troubu vypneme, sýr se už roztaví sám.
- Hříbky se šťávou naservírujeme na talíř, ozdobíme nasekanou pažitkou.
Zapečené hříbky skvěle chutnají s bagetkou a můžeme zapíjet zbytkem vychlazeného Chardonnay.
Poznámka:Autor receptu, text i foto: Dalibor Marounek