Hříbková směs zapečená s listovým těstem dozlatova.
Ingredience:
500 g | listového těsta |
1 ks | žloutku |
mouka na pomoučení | |
Na směs: | |
200 g | hříbků |
200 g | plátků slaniny |
200 ml | mléka |
140 ml | smetany |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | hladké mouky |
8 ks | kuřecích stehenních řízků |
2 ks | pórku |
1 ks | větší větvičky tymiánu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné kuřecí maso, opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta
2. Ve středně velkém hrnci na rozehřátém oleji opékáme 5-8 minut nakrájené maso, osolíme a opepříme, pak vyjmeme z hrnce a dáme stranou
3. Do hrnce vložíme na menší kousky nakrájenou slaninu a opečeme ji dozlatova a křupava, přidáme na kolečka nakrájený pórek, dobře očištěné, na plátky nakrájené houby, na jemno nasekaný tymián a opékáme několik minuty, aby zelenina začínala být měkká, pak osolíme
4. Přimícháme mouku, minutku opékáme, postupně zalijeme mlékem, nakonec přidáme smetanu a necháme mírně probublávat, aby omáčka zhoustla, vrátíme zpět maso a podle chuti osolíme a opepříme
5. Připravenou směs rozdělíme do 4 zapékacích misek a jejich okraje potřeme našlehaným žloutkem
6. Listové těsto rozválíme na lehce pomoučené ploše, nakrájíme na 8 pruhů, po dvou je vždy překřížíme přes misky, konce plátků přitlačíme k miskám, celé je potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova (asi 20 minut).
Směs můžeme také dát do velké zapékací mísy a celou ji přetáhnout rozváleným listovým těstem se zářezy.