Recept na velké hlavičky žampionů naplněné podušeným špenátem a nivou, obalené v listovém těstě, upečené v troubě dozlatova. Recept inspirován slavným receptem na “Svíčkovou Wellington”.
Ingredience:
4 ks | velké žampiony s širokou hlavou (Portobello) |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | šalotky |
1 ks | vejce na potření |
1 balení | listového těsta |
3-4 hrsti | čerstvých listů baby špenátu |
180 g | nivy |
čerstvý tymián | |
mletý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Žampiony očistíme, zbavíme nožiček, klobouky můžeme i oloupat
2. Připravené houby osolíme a zprudka opečeme na dobře rozpáleném oleji, z obou stran, pak je dáme stranou
3. Na stejnou pánev dáme zesklovatět na jemno nakrájenou šalotku, po chvíli i česnek, přidáme špenátové listy, necháme je zavadnout, osolíme je a okořeníme pepřem 4. Trochu nivy nastrouháme nahrubo, dáme do kloboučků a zbytek kloboučků vyplníme špenátem, dobře upěchujeme
5. Z listového těsta vyválíme tenký plát, z kterého vykrájíme 4 ks kolečka o trochu větší než klobouky hub a druhé 4 ks ještě o něco větší, abychom jím klobouky překryli a mohli kolem upevnit
6. Kolečko pod klobouk přeneseme na papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem, na každé kolečko položíme jeden klobouk špenátem dolů a na vrchní část houby dáme ještě plátek sýra
7. Větší kolečka těsta také pomažeme vejcem a pomazanou stranou překryjeme jednotlivé klobouky, urovnáme a dole vidličkou okraje spojíme
8. Připravené listové balíčky pomažeme vejcem a posypeme tymiánem
9. Vložíme do trouby vyhřáté 200 °C a pečeme dozlatova.