Jednoduché špízy seskládané z půlek menších žampionů, kousků masitých barevných paprik a koleček cukety, marinované v bylinkové marinádě.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
16-18 ks | středně velkých žampionů |
3-4 ks | středně velké cukety |
2-3 ks | barevných masitých paprik |
Na bylinkovou marinádu: | |
1 hrst | nasekaných listů petrželky |
1/2 hrsti | čerstvého rozmarýnu nasekaného na jemno |
100 ml | olivového oleje |
1 ks | větší stroužek česneku |
bylinková sůl | |
pepř | |
špejle nebo raději grilovací jehly z drátu |
Postup:
- Pokud použijeme na výrobu špízů klasické špejle, musíme je na 10 až 15 minut namočit do vody, aby nám při grilování neshořely, pokud však použijeme kovové jehly, toto nám odpadá
- Papriky i cuketu opereme, necháme důkladně okapat, zeleninu rozkrájíme na stejně velké kousky, oprané a okapané žampiony přepůlíme
- Připravíme si bylinkovou marinádu; do vhodné misky nalijeme olivový olej, přidáme oloupaný, prolisovaný stroužek česneku, nasekané bylinky, marinádu osolíme bylinkovou solí a okořeníme pepřem
- Na jehly postupně napichujeme půlky žampionů, ty prokládáme půlkolečky cukety, paprikou, hotové špízy pak potřeme marinádou a necháme chvíli odležet v lednici
- Gril rozpálíme, špízy opět potřeme marinádou, na středně vyhřátém roštu grilu špízy opékáme ze všech stran, nakonec je ještě potřeme marinádou případně mírně osolíme.