Základní recept na puding (pudink) v prášku připravený v domácích podmínkách povařením v mléce spolu s cukrem. Skvělý základ mnoha pohárů, buchet a jiných dezertů.
Ingredience:
1 sáček | puding s libovolnou příchutí |
2 lžíce (40 g) | cukru |
0,5 l | mléka (plnotučný, polotučný nebo nízkotučný) |
poháry, sklenice, či jiné vhodné nádoby | |
hrnec |
Postup:
- Do hrnce nalijeme tak 350 ml mléka, osladíme ho 2 lžícemi cukru, začneme potupně mléko v hrnci zahřívat na zdroji tepla až k bodu varu.
- Do zbylé mléka nasypeme obsah sáčku pudingu, necháme v mléce rozpustit mícháním, pak směs vylijeme do vařícího, oslazeného mléka v hrnci, za stálého míchání vaříme 2 minuty.
- Vařící puding rozlijeme do pohárů, sklenic, misek či jiných vhodných nádob, puding necháme úplně ztuhnout a vychladnout.
- Hotový puding je určený k okamžité spotřebě, ale vydrží v lednici den, či dva.
Puding (též pudink, z anglického pudding) je sladký mléčný dezert, který se jednoduše připravuje z mléka, cukru a pudingového prášku. Nejčastější příchutě jsou: vanilková a kakaová, dále banánová, jahodová, karamelová… Puding se nejčastěji podává samostatně, v pohárech, sklenicích, miskách a podobně spolu se šlehačkou, piškoty a ovocem. Často se dochucuje likéry, sirupy kakaem a topingy. Puding je pak také skvělý jako krém do dortů, buchet… Dokonce existuje i vánoční cukroví, do kterého se přidává pudingový prášek.
Poznámka:Mimochodem, podle českého prvopisu, je správně jak puding psaný s “g” tak pudink psaný s “k”!