Výborná domácí paštika z receptáře paní Maruš.
Ingredience:
3 kg | bůčku bez kosti |
1 kg | vepřových jater |
1,25 kg | oloupané cibule |
česnek | |
mleté nové koření | |
mletý pepř | |
sádlo pod cibuli | |
sůl |
Postup:
1. Cibuli nakrájíme a na sádle necháme zesklovatět
2. Přidáme na kostky nakrájený bůček a dusíme pomalu až je hodně měkký (nesmíme zapomenout řádně míchat aby se nám to nepřipálilo)
3. Mezitím umeleme játra a pak dvakrát umeleme podušený bůček
4. Vše vrátíme do hrnce, přidáme podle chuti koření a česnek (nedáváme ničeho moc můžeme přidat před podáváním)
5. Znovu asi 10 minut dusíme, potom nepříliš horké plníme do sklenic asi 2 centimetry pod okraj sklenice 6. Uzavřeme a sterilujeme 1 hodinu na 100 °C, necháme do druhého dne a znovu sterilujeme 1 hodinu na 100 °C.
Kdo nemá moc rád játrovou chuť, může dát jen polovinu jater a paštika bude také dobrá. Je to moje zkušenost z doby kdy játra byla nedostatkové a podpultové zboží.. normální člověk kilo jater nedostal.
Poznámka:P.S. paní Maruš: Protože moje babička měla sedm dětí tak když otevřela velkou sklenici paštiky tak by se na všechny nedostalo, vždy obsah sklenice smíchala se stejným množstvím sádla a pak teprve mazala na chleby. Takže komu by se paštika zdála suchá může ji napodobit, ale není to nutné.