Jeden z receptů na přípravu domácích jitrnic.
Ingredience:
550 g | vepřového masa (hlava, bok, lalok) |
100 g | vařených vepřových plic |
50 g | syrových jater |
50 g | vařených jater |
40 g | dorůžova osmažené cibule |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | proschlé veky |
1 lžička | majoránky |
0,5 lžičky | mletého černého pepře |
0,5 lžičky | mletého nového koření |
180 ml | masového vývaru |
sůl | |
špejle | |
štřívka |
Postup:
1. Maso uvaříme v mírně osolené vodě
2. Veky nakrájíme a přelijeme trochou vývaru z masa
3. Uvařené maso, játra, plíce, cibuli a namočenou žemli umeleme na masovém strojku
4. Promícháme s utřeným česnekem, solí a ostatním kořením, naředíme masovým vývarem
5. Směsí plníme střívka, jitrnice zašpejlujeme a pak je zavaříme v masovém vývaru při teplotě 80-90 °C cca 10-15 minut, dle velikosti jitrnic
6. Uvařené jitrnice vyplavou napovrch, vyjmeme je, ihned zchladíme studenou vodou
7. Nakonec jitrnice dáme okapat a vychladnout.