Zavařování (sterilace) ovoce.
Ingredience:
Na sklenici 0,7 l: | |
3 lžíce | cukru krystal |
kyselina citrónová | |
voda | |
nebo: | |
35 g | cukru krystal |
1 l | vody |
Postup:
1. Přebrané a omyté višně setřeseme do sklenic, vložíme nejdříve do studené vody s kyselinou citrónovou (na 1 l jedna lžička)
2. Po naplnění sklenic ovoce zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou
3. Sklenice uzavřeme víčky 4. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
nebo
1. V 1 l vody s 30-35 g cukru projedeme varem a tímto nálevem ovoce zalijeme (nálev používáme teplý, ne horký!)
2. Sklenice uzavřeme víčky 3. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
Obecně, čím méně použijeme cukru, tím déle musíme provádět sterilaci.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.