REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vinná klobása s cibuládou, jemný bramborový salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden ze zimních receptů blogerky Karolíny Kamberské, která toto menu připravila ve spollupráci s firmou Fino.


Ingredience:
500 gvinné klobásy
4 lžícehladké mouky
3 lžícetřtinového cukru
2 lžícebalzamikového octa
1 lžíceolivového oleje
1 lžičkasušeného tymiánu
1,5 dclčerveného vína
4 ksčervené cibule
pepř
sůl
řepkový olej na opékání
Na jemný bramborový salát:
1 kgbrambor typu A
2 dclkysané smetany
1 svazekpažitky nebo 3 jarní cibulky nebo kombinace obojího
4 lžícevinného octa
1 lžícehořčice
4 ksvejce
pepř
sůl
osolená voda na uvaření brambor

Postup:
  1. Nejprve si připravte cibuládu; v kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte, díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat
  2. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka – v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit
  3. Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte
  4. V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy – nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar, okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi
  5. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou, poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý
  6. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.

Příprava jemného bramborového salátu:

  1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě
  2. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory
  3. Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem
  4. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky, bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám
  5. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vám vznikne hladká pasta, vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu), osolte ji a opepřete
  6. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky
  7. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit – chuť by měla být dostatečně výrazná
  8. Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy