Na sádle a cibuli osmahnuté kostky vepřové plece, podušené, servírované s hustou smetanovou omáčkou s chutí a vůní po paprice a dalších použitých ingrediencí.
Ingredience:
600 g | vepřové plece |
200 ml | smetany 30 % |
cca 600 ml | mléka |
3 lžíce | sladké mleté papriky |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | sádla |
2 ks | středně velké cibule |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Na sádle zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět, přidáme na kostky pokrájené maso, osolíme a restujeme 10 minut
2. Přidáme papriku a veškeré maso s ní promícháme, aby se masíčko paprikou hezky obalilo, podlijeme troškou vody a necháme vysmahnout na tuk, pak opět podlijeme a dusíme doměkka (můžeme i v tlakovém hrnci, bude to rychlejší)
3. Když je maso měkké, vybereme ho děrovanou lžící a uchováváme v teple
4. Do vroucího sosu přidáme zátřepku, kterou si připravíme tak, že v mléce rozmícháme mouku, přidáme zbytek mléka, smetanu a necháme cca 15 minut na mírném ohni provařit, podle chuti dosolíme
5. Tyčovým mixérem omáčku rozmixujeme a nakonec ještě propasírujeme přes sítko.
Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem. Ale hodí se i těstoviny nebo noky.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová