Smetanová omáčka připravená z vývaru z uvařeného hovězího masa, sladké smetany, zázvoru …. a na tvrdo uvařených vajec.
Ingredience:
0,5 l | vývaru z uvařeného hovězího masa |
4 lžíce | hladké mouky |
3 lžíce | nakrájené pažitky |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | jemně nasekané zelené petrželky |
2 dl | sladké smetany |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, tu zalijeme 0,5 l vývaru, dobře rozšleháme, osolíme a vaříme asi 30 minut, až omáčka zhoustne
2. Přilijeme smetanu, zašleháme ji, krátce povaříme, dochutíme pepřem a solí
3. Do omáčky ještě přidáme nasekanou pažitku a petrželku, promícháme, vložíme na plátky nakrájená, natvrdo uvařená, oloupaná vejce a odstavíme ze zdroje tepla
4. Velikonoční omáčkou přeléváme plátky vařeného nebo pečeného hovězího masa.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.