Variace na krtkův dort, ale tentokráte zelený, velikonoční, podle receptu od Labety, samozřejmě bezlepková varianta, která určitě zachutná všem, i těm, co zrovna s lepkem nemají žádný problém.
Ingredience:
Těsto: | |
6 ks | vajec |
6 lžic | Univerzální bezlepkové směsi Labeta |
6 lžic | moučkového cukru |
1 lžička | Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta |
zelené potravinářské barvivo | |
Krém: | |
400 ml | smetany ke šlehání |
2 lžíce | cukru |
1 lžička | Ztužovače šlehačky Labeta |
šťáva z jednoho citronu | |
citronová kůra |
Postup:
- Bílky ze všech vajec si vyšleháme do sněhu. Až bude sníh opravdu tuhý, tak přidáme cukr.
- Ručně potom vmícháme do bílkové směsi i žloutky a prosátou mouku. Nakonec přidáme prášek do pečiva a zelené barvivo.
- Dáme péct v kulaté dortové formě na 170 °C cca 20 minut.
- V mezičase si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do pevného krému a přidáme ztužovač šlehačky, citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme cukr. Do krému můžete použít i barevné zdobení.
- Když je korpus vychladlý, pokračujeme jako u „krtkova“ dortu. Horní část upečeného korpusu vydlabeme a rozdrobíme. Spodní část naplníme krémem a rozdrobenou částí posypeme do tvaru krtince.
Na dozdobení můžeme použit čokoládová vajíčka nebo zvířátka.
Poznámka:Zdroj: Labeta.cz