Každý druh rýže se pro fitness stravování vaří jinak! Poměry a doby varu najdete dole v poznámkách tohoto receptu.
Ingredience:
1 šálek | rýže |
1,5-2 šálky | vody |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Jeden šálek rýže zalijeme vařící vodou, množství dle použité rýže, viz poměry dole v poznámkách, osolíme 1 lžičkou soli
2. Rýži přivedeme k varu a občas ji zamícháme, jakmile voda začne bublat, zmírníme teplotu zdroje, pánev nebo hrnec zaklopíme pokličkou a dusíme doměkka, až se všechna tekutina vsákne do rýže
3. Rýži sundáme ze zdroje tepla a vidličkou promícháme, aby se rýže nelepila.
Běžná bílá dlouhozrnná rýže: na 1 šálek potřebujeme 1,45 až 2 šálky vody, doba k uvaření rýže je 15 minut, získáme tak 3-4 šálky uvařené rýže.Středně dlouhá nebo krátkozrnná rýže: na 1 šálek potřebujeme 1,5 až 1,45 šálku vody, doba k uvaření rýže je 15 minut, získáme tak 3 šálky uvařené rýže.Hnědá rýže: na 1 šálek potřebujeme 2 až 2,5 šálku vody, doba k uvaření rýže je 45-50 minut, získáme tak 3-4 šálky uvařené rýže.Hnědá předvařená rýže: na 1 šálek potřebujeme 2 až 2,5 šálku vody, doba k uvaření rýže je 20-25 minut, získáme tak 3-4 šálky uvařené rýže.