REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční štola bez lepku a laktózy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečte si s námi bezlepkovou vánoční štolu! Jde o vynikající vánoční moučník, který je plný ořechů a ovoce. Štola, upečená podle tohoto receptu, určitě zachutná všem, nejen těm, co si musí hlídat lepek v potravinách. Vhodná je také pro alergiky na laktózu.


Ingredience:
300 gsměsi na Vánočku bez lepku Labeta (již obsahuje cukr)
250 gnasekaného sušeného ovoce (meruňky, brusinky, rozinky)
200 gzakysané smetany bez laktóz
200 gtvarohu bez laktózy
70 gozpuštěného tuku nebo bezlaktózového másla
50 gsekaných loupaných mandlí
50 grozpuštěného bezlaktózového másla na potření
14 gKypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
2 gsoli
3 lžíceTuzemáku nebo ovocného likéru
2 lžícepomerančové šťávy
1 kscelé vejce (cca 55 g)
1 sáčekVanilinový cukr Labeta
koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na internetu)
kůra a šťáva z jednoho většího chemicky neošetřeného citronu
na vymazání formy kousek bezmléčného tuku
na posypání moučkový cukr smíchaný s vanilkou

Postup:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu!

  1. V misce smícháme nasekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou a necháme hodinu stát. Potom přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle, pak opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk.
  2. V druhé misce smícháme sypkou směs na vánočku, vanilinový cukr, sůl, koření a kypřidlo.
  3. K tekutinám opatrně přimícháváme silikonovou stěrkou sypkou směs a naplníme jí vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech.
  4. Šťavnatá a skvělá je štola s válečkem marcipánu. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže, než se těsto zpevní pečením).
  5. Těsto pečeme pomalinku na 160 °C cca 50-60 minut. Propečenost těsta zkontrolujeme špejlí.
  6. Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne).
Doporučení:

Skladujeme překryté alobalem. Koření na štolu lze koupit neb si namíchat doma: 1/2 lžičky skořice +1/4 hřebíčku + špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku.

Poznámka:

www.labeta.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Nahraďte cukr medem, prospějete tělu i chuti

Slazení cukrem je už desítky let běžnou praxí v každé kuchyni. Přitom se jedná o takového nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jak ale omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti? Ideální alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje. V dřívějších dobách bylo slazení medem zcela přirozenou součástí české kuchyně a med se užíval i jako lék.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy