Upečte si s námi bezlepkovou vánoční štolu! Jde o vynikající vánoční moučník, který je plný ořechů a ovoce. Štola, upečená podle tohoto receptu, určitě zachutná všem, nejen těm, co si musí hlídat lepek v potravinách. Vhodná je také pro alergiky na laktózu.
Ingredience:
300 g | směsi na Vánočku bez lepku Labeta (již obsahuje cukr) |
250 g | nasekaného sušeného ovoce (meruňky, brusinky, rozinky) |
200 g | zakysané smetany bez laktóz |
200 g | tvarohu bez laktózy |
70 g | ozpuštěného tuku nebo bezlaktózového másla |
50 g | sekaných loupaných mandlí |
50 g | rozpuštěného bezlaktózového másla na potření |
14 g | Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta |
2 g | soli |
3 lžíce | Tuzemáku nebo ovocného likéru |
2 lžíce | pomerančové šťávy |
1 ks | celé vejce (cca 55 g) |
1 sáček | Vanilinový cukr Labeta |
koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na internetu) | |
kůra a šťáva z jednoho většího chemicky neošetřeného citronu | |
na vymazání formy kousek bezmléčného tuku | |
na posypání moučkový cukr smíchaný s vanilkou |
Postup:
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu!
- V misce smícháme nasekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou a necháme hodinu stát. Potom přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle, pak opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk.
- V druhé misce smícháme sypkou směs na vánočku, vanilinový cukr, sůl, koření a kypřidlo.
- K tekutinám opatrně přimícháváme silikonovou stěrkou sypkou směs a naplníme jí vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech.
- Šťavnatá a skvělá je štola s válečkem marcipánu. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže, než se těsto zpevní pečením).
- Těsto pečeme pomalinku na 160 °C cca 50-60 minut. Propečenost těsta zkontrolujeme špejlí.
- Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne).
Skladujeme překryté alobalem. Koření na štolu lze koupit neb si namíchat doma: 1/2 lžičky skořice +1/4 hřebíčku + špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku.
Poznámka: