REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční cantuccini

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domovem těchto sušenek je Toskánsko, ovšem jsou známé všude ve světě. Při italském stolování se podávají mezi dezertem a kávou.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gkrupicového cukru
150 gmandlí
2 lžičkyvanilkového extraktu
2 lžičkyperníkového koření
1/2 lžičkyjedlé sody
4 ksvajíčka (3 do těsta + 1 na potření)
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (chemicky neošetřeného)
špetka soli

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 190 ° C. Plech si vyložte papírem nebo jej řádně potřete máslem
  2. Mouku a sodu si smíchejte, nasypejte do mísy kuchyňského robotu např. Artisan od KitchenAid, přidejte sůl, cukr a kůru z pomeranče, vše promíchejte pomocí plochého nástavce na míchání (stromečková metla), přidejte koření, vanilku a tři vajíčka, pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka pokojové teploty
  3. Nakonec do těsta zamíchejte také mandle, já jsem přidávala 75 g loupaných mandlí opečených na pánvi, a 75 g neloupaných mandlí opražených v troubě asi 15 min
  4. Jakmile máte vše smíchané, těsto je tuhé a mazlavé, vytvarujte z něj dva delší válce, potřete vejcem a přesuňte se na plech, nejlépe se těsto tvaruje mokrýma rukama
  5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 min, poté vyjměte a snažte se ještě teplé nakrájet na plátky silné asi 1 cm
  6. Ty pak uložte „spát“ na plech a vložte ještě na 8 min do trouby
  7. Upečené vyjměte a rozložte na mřížku vychladit.
Doporučení:

Italové vymysleli cantuccini snad kvůli tomu, aby k nim mohli popíjet to své červené vínko. Obvykle k nim pijí sladké víno tzv. Vin Santo. I my si přes Vánoce svařujeme víno, které si ke cantuccinům můžeme dát. A pokud byste nechtěli popíjet vínko, klidně si k nim dejte kávu nebo čaj. Po upečení se dají skladovat dobře uzavřené i měsíc.

Poznámka:

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, více vánoční receptů a zdroj blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy