REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční cantuccini

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domovem těchto sušenek je Toskánsko, ovšem jsou známé všude ve světě. Při italském stolování se podávají mezi dezertem a kávou.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gkrupicového cukru
150 gmandlí
2 lžičkyvanilkového extraktu
2 lžičkyperníkového koření
1/2 lžičkyjedlé sody
4 ksvajíčka (3 do těsta + 1 na potření)
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (chemicky neošetřeného)
špetka soli

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 190 ° C. Plech si vyložte papírem nebo jej řádně potřete máslem
  2. Mouku a sodu si smíchejte, nasypejte do mísy kuchyňského robotu např. Artisan od KitchenAid, přidejte sůl, cukr a kůru z pomeranče, vše promíchejte pomocí plochého nástavce na míchání (stromečková metla), přidejte koření, vanilku a tři vajíčka, pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka pokojové teploty
  3. Nakonec do těsta zamíchejte také mandle, já jsem přidávala 75 g loupaných mandlí opečených na pánvi, a 75 g neloupaných mandlí opražených v troubě asi 15 min
  4. Jakmile máte vše smíchané, těsto je tuhé a mazlavé, vytvarujte z něj dva delší válce, potřete vejcem a přesuňte se na plech, nejlépe se těsto tvaruje mokrýma rukama
  5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 min, poté vyjměte a snažte se ještě teplé nakrájet na plátky silné asi 1 cm
  6. Ty pak uložte „spát“ na plech a vložte ještě na 8 min do trouby
  7. Upečené vyjměte a rozložte na mřížku vychladit.
Doporučení:

Italové vymysleli cantuccini snad kvůli tomu, aby k nim mohli popíjet to své červené vínko. Obvykle k nim pijí sladké víno tzv. Vin Santo. I my si přes Vánoce svařujeme víno, které si ke cantuccinům můžeme dát. A pokud byste nechtěli popíjet vínko, klidně si k nim dejte kávu nebo čaj. Po upečení se dají skladovat dobře uzavřené i měsíc.

Poznámka:

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, více vánoční receptů a zdroj blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy