Domovem těchto sušenek je Toskánsko, ovšem jsou známé všude ve světě. Při italském stolování se podávají mezi dezertem a kávou.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
200 g | krupicového cukru |
150 g | mandlí |
2 lžičky | vanilkového extraktu |
2 lžičky | perníkového koření |
1/2 lžičky | jedlé sody |
4 ks | vajíčka (3 do těsta + 1 na potření) |
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (chemicky neošetřeného) | |
špetka soli |
Postup:
- Troubu si předehřejte na 190 ° C. Plech si vyložte papírem nebo jej řádně potřete máslem
- Mouku a sodu si smíchejte, nasypejte do mísy kuchyňského robotu např. Artisan od KitchenAid, přidejte sůl, cukr a kůru z pomeranče, vše promíchejte pomocí plochého nástavce na míchání (stromečková metla), přidejte koření, vanilku a tři vajíčka, pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka pokojové teploty
- Nakonec do těsta zamíchejte také mandle, já jsem přidávala 75 g loupaných mandlí opečených na pánvi, a 75 g neloupaných mandlí opražených v troubě asi 15 min
- Jakmile máte vše smíchané, těsto je tuhé a mazlavé, vytvarujte z něj dva delší válce, potřete vejcem a přesuňte se na plech, nejlépe se těsto tvaruje mokrýma rukama
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 min, poté vyjměte a snažte se ještě teplé nakrájet na plátky silné asi 1 cm
- Ty pak uložte „spát“ na plech a vložte ještě na 8 min do trouby
- Upečené vyjměte a rozložte na mřížku vychladit.
Italové vymysleli cantuccini snad kvůli tomu, aby k nim mohli popíjet to své červené vínko. Obvykle k nim pijí sladké víno tzv. Vin Santo. I my si přes Vánoce svařujeme víno, které si ke cantuccinům můžeme dát. A pokud byste nechtěli popíjet vínko, klidně si k nim dejte kávu nebo čaj. Po upečení se dají skladovat dobře uzavřené i měsíc.
Poznámka:Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, více vánoční receptů a zdroj blog.kitchenaid.cz.