REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ústřice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Živé ústřice servírované na ledu spolu s měsíčky citrónu.


Ingredience:
živé ústřice
drobně nasekaný led
osminky z citrónu
čerstvě drcený černý pepř
případně nějakou pikantní stolní omáčku, jako je Tabasco

Postup:

1. Před použitím ústřice řádně odrhneme kartáčem a opereme ve studené vodě
2. Živé ústřice podáváme pokud možno ihned po otevření, otevřené ústřice položíme v hlubších lasturách na mísu naplněnou drobně nasekaným ledem
3. Zvlášť servírujeme osminky z citrónu, čerstvě nadrcený černý pepř, případně nějakou pikantní stolní omáčku, jako je Tabasco.

Doporučení:

Citrón se na ústřice přidává jednak pro chuť, ale hlavně proto, abychom zjistili, že ústřice jsou ještě živé. Ústřice samy o sobě citrónovou šťávu totiž nemají rády a proto, pokud jsou živé, se mu brání a smrští se, což je ten nejlepší důkaz jejich čerstvosti.

Poznámka:

Ústřice skladujeme chladné místnosti, nejlépe v rybím chladicím boxu při teplotě 3.8 až 4 °C, v bednách nebo v pytlích ve kterých byly dodány. Při správném uskladnění nám čerstvě vylovené ústřice vydrží až 10 dní. Ústřice které se během skladování otevřou, okamžitě odstraníme. Před použitím ústřice řádně odrhneme kartáčem a opereme ve studené vodě.Otevíráme je až těsně před podáváním. U ústřic které mají být pojídány živé, pět minut od otevření do spolknutí je podle gurmánů přijatelná doba. Ústřice se otevírají speciálním nožem (lámačem) nebo špičkou pevného, ne příliš ostrého nože tak, abychom nezranili ústřici ani sebe. Dbáme toho, abychom ve spodní hlubší lastuře, ve které ústřice podáváme zachovali i jejich vlastní šťávu, která je pro gurmány opravdovou pochoutkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy