Holubce (Holubci, Golubci) je slavností ukrajinské jídlo. Jde o spařené zelné listy naplněné směsí umíchané z několika druhů mas, koření a vařené rýže, podušené v páře doměkka, servírované s lžící zakysané smetany, přelité rozškvařenou slaninou. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od paní Haliny Pawlowské.
Ingredience:
500 g | rýže |
200 g | hovězího masa na guláš |
200 g | uzeného masa |
200 g | vepřové plece |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | hlávky zelí |
1 ks | cibule |
mletá sladká paprika | |
muškátový květ | |
máslo | |
voda | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
150 g | anglické slaniny |
1 kelímek | zakysané smetany |
Postup:
1. Rýži uvaříme v mírně osolené vodě do poloměkka
2. Maso nakrájené na drobné kostičky i se stroužky česneku nakrájenými na plátky podusíme na cibuli pokrájené nahrubo na lžíci dobře rozpáleného oleje a lžíci másla, směs osolíme, okořeníme paprikou a pepřem
3. Lehce spařené zelí rozdělíme na jednotlivé listy (nebo můžeme hlávku rozdělit na listy a ty pak spařit každý zvlášť)
4. Rýži smícháme s podušeným masem, ochutnáme, zda není potřeba dokořenit, neuškodí přidat více pepře i muškátového květu
5. Směs pečlivě zabalíme do listů, aby nevykukovala, stočíme listy na koncích jako obálky, vložíme je do hrnce s trochou vody a v páře dusíme asi 1 hodinu
6. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu rozškvaříme, polijeme závitky a jednotlivé porce při podávání ozdobíme lžící zakysané smetany.