REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ukrajinské holubce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Holubce (Holubci, Golubci) je slavností ukrajinské jídlo. Jde o spařené zelné listy naplněné směsí umíchané z několika druhů mas, koření a vařené rýže, podušené v páře doměkka, servírované s lžící zakysané smetany, přelité rozškvařenou slaninou. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od paní Haliny Pawlowské.


Ingredience:
500 grýže
200 ghovězího masa na guláš
200 guzeného masa
200 gvepřové plece
4 ksstroužky česneku
1 kshlávky zelí
1 kscibule
mletá sladká paprika
muškátový květ
máslo
voda
pepř
olej
sůl
Na dohotovení:
150 ganglické slaniny
1 kelímekzakysané smetany

Postup:

1. Rýži uvaříme v mírně osolené vodě do poloměkka
2. Maso nakrájené na drobné kostičky i se stroužky česneku nakrájenými na plátky podusíme na cibuli pokrájené nahrubo na lžíci dobře rozpáleného oleje a lžíci másla, směs osolíme, okořeníme paprikou a pepřem
3. Lehce spařené zelí rozdělíme na jednotlivé listy (nebo můžeme hlávku rozdělit na listy a ty pak spařit každý zvlášť)
4. Rýži smícháme s podušeným masem, ochutnáme, zda není potřeba dokořenit, neuškodí přidat více pepře i muškátového květu
5. Směs pečlivě zabalíme do listů, aby nevykukovala, stočíme listy na koncích jako obálky, vložíme je do hrnce s trochou vody a v páře dusíme asi 1 hodinu
6. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu rozškvaříme, polijeme závitky a jednotlivé porce při podávání ozdobíme lžící zakysané smetany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy