REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tříkrálový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co upéci pro koledníky na Tři krále? Třeba tento jednoduchý koláč z listového těsta plněný ořechovou náplní, který v sobě skrývá čokoládové penízky pro štěstí.


Ingredience:
1 balenílistového těsta
1 ksvaječný žloutek
1 lžičkacukru
čokoládové penízky
Na náplň:
150 grozemletých vlašských ořechů
100 gpráškového cukru
60 gzměklého másla
3 ksvejce
1 clpomerančového likéru nebo rumu (tuzemáku) nebo citronovou kůru z 1/2 ks citrónu
Ostatní:
tuk na vymazání formy
forma nebo zapékací miska na koláč
mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, vykrájíme dvě kola, jedno stejně velké, jako je průměr dortové formy, druhé větší, tímto kolem vyložíme formu, ale i okraje formy
  2. Připravíme si náplň; smícháme spolu změklé máslo s cukrem a vejci, do hmoty dále zapracujeme rozemleté vlašské ořechy, zakápneme likérem nebo rumem (alkohol můžeme vynechat a místo něj dát trochu nastrouhané citronové kůry)
  3. Větší těsto rozložíme do tukem vymazané formy, těsto musí sahat i na okraje formy, rozprostřeme náplň, na několik míst položíme čokoládové penízky pro štěstí, vše přikryjeme druhým kolem těsta
  4. Ze zbylého těsta ozdobně ozdobíme povrch koláče tak, aby připomínal korunku
  5. Povrch koláče nakonec potřeme ušlehaným žloutkem s cukrem, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut, prostě tak dlouho, aby koláč pěkně zezlátnul.
Doporučení:

Koláč dáme na talíř, kolem dáme mince různé hodnoty a můžeme přivítat a pohostit koledníky na Tří krále. Kdo nechce k jídlu dávat špinavé peníze, může je nahradit čokoládovými penízky, které lze koupit v každém větším obchodě s potravinami. Stejně tak kdo se bojí, nemusí penízky do dortu zapékat, jsou tam jen jako překvapení pro koledníky.

Poznámka:

Dříve lidé tak nedbali na hygienu a i do koláčů zapékali pravé peníze!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Radečkovy párky plné vitamínů aneb Dětská chuťovka 2020 zná své vítěze

Radečkovy párky aneb chutná a výživná svačinka pro každého školáka! Párečky patří mezi oblíbené pochoutky jak dětí, tak i dospělých. Uzeniny Příbram tak přichází s novinkou v podobě Radečkových párků, které jsou díky svému složení plnohodnotnou svačinkou pro každý den! Obsahují 85 % kuřecího a vepřového masa a nálož vitamínů a vysokého podílu vápníku. Vysokou kvalitu stvrzuje také ocenění Dětská chuťovka. 

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Duben nabízí sezónní chutě. Zkuste tyto recepty

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře také vašemu trávení. V následujících receptech jsou ovšem stěžejní vybrané ingredience. Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat. Vyzkoušejte s námi polévku ze zeleného chřestu, pečené ředkvičky s mátou a tymiánem, smaženku s uzeným kachním prsem a žemlovku z mazance.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy