Zavařování (sterilace) ovoce. V tomto receptu najdete dva způsoby zavařování třešní.
Ingredience:
Nálev na sklenici 0,7 l: | |
1-3 lžíce | cukru |
voda | |
nebo | |
1 l | vody |
35 g | cukru krystal |
Postup:
1. Přebrané a omyté ovoce setřeseme do sklenic a vložíme nejdříve do studené vody s kyselinou citrónovou (na 1 l jedna lžička) nebo octem, zajistíme tak jejich barevnost, pak třešně vytáhneme a necháme důkladně okapat
2. Po naplnění sklenic třešně zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou
3. Sklenice uzavřeme víčky 4. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °Cnebo
1. Vodu s cukrem necháme projít varem a tímto nálevem ovoce zalijeme (nálev používáme teplý, ne horký!)
2. Sklenice uzavřeme víčky 3. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
Čím méně použijete cukru, tím déle musíte provádět sterilaci.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.