Sterilovaný kompot ze švestek a mandlí, zalitý sladkým nálevem z vody, červeného vína a dalších ingrediencí.
Ingredience:
1,5 kg | švestek |
oloupané mandle podle potřeby | |
Na nálev: | |
1 kg | krystalového cukru |
4 ks | hřebíčků |
1 ks | svitku skořice |
1 ks | vanilkového lusku |
1 l | červeného vína |
1 l | vody |
Postup:
1. Švestky přebereme, omyjeme a vypeckujeme tak, aby obě půlky zůstaly spojené
2. Pak místo pecky vložíme do každé švestky oloupanou mandli
3. Svaříme vodu s červeným vínem, krystalovým cukrem, svitkem skořice, vanilinovým luskem a hřebíčky
4. Švestky naplníme do čistě vymytých sklenic, zalijeme připraveným nálevem, dobře uzavřeme víčky a sterilujeme v páře při teplotě cca 85 °C tak 10-15 minut.