Jedna z variant na přípravu chutné tlačenky vyráběné při domácí zabijačce.
Ingredience:
Rozpis na 5 kg masa: | |
3,5 kg | vepřového boku |
1 kg | vepřového ořezu |
0,5 kg | vepřových kůží |
50 g | cibule |
0,5 l | vepřové krve |
0,3-0,5 l | vývaru z masa |
voda na povaření masa | |
Koření na 1 kg tlačenky: | |
25-30 g | soli |
2 g | pepře |
0,5 g | masového koření |
0,2 g | majoránky |
třený česnek dle chuti |
Postup:
1. Vepřový bok a vepřový ořez povaříme do poloměkka, pak maso vytáhneme a necháme vychladnout, bůček vykostíme a i s ořezem nakrájíme na kostky
2. Doměkka uvařené vepřové kůže umeleme na jemno
3. Kostky masa a umletou kůži zalijeme vývarem z masa a procezenou krví, přidáme nastrouhanou cibuli, osolíme, okořeníme a dobře promícháme
4. Směs plníme do obalů na tlačenku, ty důkladně z obou stran uzavřeme (zajistíme provázkem) a dáme vařit do vody vyhřáté na 80-90 °C po dobu 2-3 hodin
5. Uvařené tlačenky opláchneme studenou vodou a necháme pozvolna vychladnout.
Tlačenky při vychlazování občas otočíme, aby se tuk stejnoměrně rozložil, částečně vychladlé tlačenky zatížíme deskou, aby dostaly tvar.