Povařené kousky masa z vepřového plecka, vepřového boku, vnitřností a kůží promíchané s cibulí a kořením, ztuhnuté ve formě tlačenkového rosolu.
Ingredience:
1 kg | libového vepřového plecka |
200 g | vepřového boku |
200 g | vnitřností (srdce a játra) |
150 g | vepřových kůží |
4 ks | cibulí |
mletý bílý pepř | |
mletý zázvor | |
mleté nové koření | |
mletý kmín | |
muškátový květ | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové plecko i vepřový bok důkladně omyjeme a společně uvaříme do poloměkka, po vychladnutí hezké kousky nakrájíme na kostky a zbytek umeleme
2. Srdce i játra uvaříme zvlášť, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky
3. Vepřovou kůži uvaříme doměkka a spolu s oloupanými cibulemi umeleme na masovém strojku
4. Vše dáme do mísy, dochutíme hodně kořením (nesmíme zapomínat, že vychladlá tlačenka musí mít za tepla intenzivní chuť, jinak by byla mdlá), přilijeme trochu vývaru a promícháme
5. Připravenou směsí naplníme sáček na tlačenku, který z jedné strany nezapomeneme zavázat provázkem, vytlačíme všechen vzduch, zavážeme i na druhém konci provázkem a vložíme do vařící vody, stáhneme plamen na mírno a necháme 1,5 hodiny vařit
6. Po vychladnutí necháme tlačenku v lednici odležet, občas otočíme, aby suroviny zůstaly rovnoměrně rozložené a druhý den můžeme podávat.