REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světlá tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky masa a vnitřností v rosolu.


Ingredience:
Rozpis na cca 8 porcí:
500 glibového vepřového plecka
100 gvepřového boku
100 gsrdce a jater
80 gvepřových kůží
3 kscibule
1 lžícesádla
mleté nové koření
mletý bílý pepř
muškátový květ
mletý kmín
vepřový vývar
sůl
sáčky na tlačenku a provázek

Postup:

1. Maso důkladně omyjeme, vepřové plec s bůčkem uvaříme společně do poloměkka
2. Zvlášť uvaříme játra a srdce
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, ty pak orestujeme, na lžíci sádla, dozlatova
4. Vepřové kůže uvaříme také doměkka a spolu s cibulí umeleme na masovém strojku
5. Vychladlé maso i vnitřnosti pokrájíme na kostičky
6. Masovou směs dochutíme dle chuti kořením (raději více, než méně, maso chuť koření vstřebá a pak bude tlačenka, pokud ji málo dochutíte, mdlá)
7. Přilijeme trochu vývaru, dobře promícháme a pak naplníme sáček na tlačenky, který z jedné strany nezapomeneme zavázat provázkem
8. Plný sáček, pokud možno bez vzduchu, zavážeme i na druhém konci a dáme vařit do vařící vody
9. Necháme chvíli vařit a tak po 5 minutách zmírníme teplotu, jen aby sem tam voda probublala
10. V horké vodě necháme tlačenku něco přes hodinu (90-100 minut)
11. Tlačenku po uvaření omyjeme čistou vodou a necháme částečně zchládnout, pak ji otočíme a počkáme, až nám úplně vystydne
12. Necháme v ledničce do druhého dne odležet a můžeme podávat.

Doporučení:

Některé kuchařky doporučují tlačenku po uvaření propíchnout na několika místech jehlou, aby vyšel vzduch a odtekla mastnota. Snažte se raději, aby při plnění sáčků vzduch v tlačence téměř nebyl, dobře ji napěchujte a provázek uvažte těsně na konci náplně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy