REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světlá tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky masa a vnitřností v rosolu.


Ingredience:
Rozpis na cca 8 porcí:
500 glibového vepřového plecka
100 gvepřového boku
100 gsrdce a jater
80 gvepřových kůží
3 kscibule
1 lžícesádla
mleté nové koření
mletý bílý pepř
muškátový květ
mletý kmín
vepřový vývar
sůl
sáčky na tlačenku a provázek

Postup:

1. Maso důkladně omyjeme, vepřové plec s bůčkem uvaříme společně do poloměkka
2. Zvlášť uvaříme játra a srdce
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, ty pak orestujeme, na lžíci sádla, dozlatova
4. Vepřové kůže uvaříme také doměkka a spolu s cibulí umeleme na masovém strojku
5. Vychladlé maso i vnitřnosti pokrájíme na kostičky
6. Masovou směs dochutíme dle chuti kořením (raději více, než méně, maso chuť koření vstřebá a pak bude tlačenka, pokud ji málo dochutíte, mdlá)
7. Přilijeme trochu vývaru, dobře promícháme a pak naplníme sáček na tlačenky, který z jedné strany nezapomeneme zavázat provázkem
8. Plný sáček, pokud možno bez vzduchu, zavážeme i na druhém konci a dáme vařit do vařící vody
9. Necháme chvíli vařit a tak po 5 minutách zmírníme teplotu, jen aby sem tam voda probublala
10. V horké vodě necháme tlačenku něco přes hodinu (90-100 minut)
11. Tlačenku po uvaření omyjeme čistou vodou a necháme částečně zchládnout, pak ji otočíme a počkáme, až nám úplně vystydne
12. Necháme v ledničce do druhého dne odležet a můžeme podávat.

Doporučení:

Některé kuchařky doporučují tlačenku po uvaření propíchnout na několika místech jehlou, aby vyšel vzduch a odtekla mastnota. Snažte se raději, aby při plnění sáčků vzduch v tlačence téměř nebyl, dobře ji napěchujte a provázek uvažte těsně na konci náplně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy