Hnědá polévka z telecí plece se zeleninou.
Ingredience:
Rozpis pro 4 osoby: | |
500 g | telecí plece (nebo krku s kostí) |
100 g | oloupaného celeru |
2,5 l | vody |
1 ks | cibule dobře umyté, neloupané |
1 ks | očistěné mrkve |
1 ks | malého pórku |
4 ks | stroužků česneku oloupaného |
3 ks | kuliček nového koření |
1 lžička | nasekané petrželky |
1 lžička | celého pepře |
sůl | |
Omeleta: | |
3ks | vajec |
1lžička | mléka |
1lžička | nasekaných kopřiv |
1lžička | nakrájené pažitky |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce s vodou dáme maso, rozkrojenou cibuli, česnek, polovinu na plátky nakrájené mrkve a pórku, nakrájený celer, mletý pepř a nové koření
2. Vše přivedeme k varu, osolíme a vaříme zvolna asi 90 minut
3. Vejce rozšleháme s mlékem, kopřivami, pažitkou a solí
4. Směs nalijeme na pánev s rozpáleným olejem
5. Když je povrch ještě napůl tekutý, sundáme pánev z ohně, omeletu stočíme, ještě krátce opečeme, necháme vychladnout a potom nakrájíme na plátky
6. Zbytek mrkve a pórku nakrájíme na tenké nudličky a krátce orestujeme na rozpáleném oleji
7. Maso vyndáme, obereme z kosti, nakrájíme na menší kousky a dáme do polévkové mísy
8. Přidáme orestovanou zeleninu, zalijeme vývarem a posypeme nasekanou petrželkou
9. Nakonec vložíme plátky omelety.