REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světlá máslová jíška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světlá máslová jíška vhodná k zahuštění polévek a omáček. Světlou jíškou zahušťujeme především zeleninové vývary a omáčky z výpeku.


Ingredience:
1-2 lžícemásla
1 lžícehladké mouky

Postup:

1. Máslo rozpustíme na pánvičce
2. Přisypeme hladkou mouku, kterou necháme, za stálého míchání, v rozpáleném tuku jen zpěnit
3. Pánvičku sundáme ze zdroje tepla a jíšku použijeme dle příslušných receptur.

Doporučení:

Přidáme-li do jíšky smetanu nebo mléko, vyrobíme si tzv. bešamel. Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.

Poznámka:

Pokud na másle jemně orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, tu pak zasypeme moukou, zamícháme a odstavíme, získáme tak světlou cibulovou máslovou jíšku.Více viz. naše škola vaření, článek: Zahušťování pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy