Rozvařené ovoce, tedy v tomto případě švestky, zahuštěné cukrem. Vhodné na lívance, palačinky, do buchet nebo jen tak na lžičku na mlsání.
Ingredience:
3 kg | švestek zbavených pecek |
500 g | cukru |
15 ks | jadýrek ze švestkových pecek |
1 lžíce | hořkého kakaa |
1 lžíce | octa |
špetka skořice (dle chuti) | |
rozdrcený hřebíček | |
rum |
Postup:
1. Omyté a okapané švestky smícháme s cukrem, hořkým kakaem a octem
2. Přidáme jadýrka z pecek, čerstvě podrcený hřebíček a skořici, vše zamícháme a necháme 24 hodin odležet
3. Směs 90 minut povaříme, ještě teplou ji plníme do menších zavařovacích skleniček, navrch každé nalijeme lžíci rumu
4. Důkladně uzavřeme a necháme úplně vychladnout.
Více viz: Konzervace, zavařování, sterilace.