REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený čaj zamrazený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Různé druhy vyzrálého ovoce pečené v troubě s hřebíčkem, skořicí a třtinovým cukrem. Poté zamrazené v tvořítkách na led nebo miskách.


Ingredience:
3 hrnky cukru(může být třtinový)
3 hrstiostružin
3 hrstijahod
8 kshřebíčku
1 ksvanilkového cukru
1 kscelé skořice
3 ksvelkých jablek
3 ksbroskví
2 lžičkymleté skořice
1 dlvody
vanilková tresť (nebo rum) podle chuti

Postup:

1. Ovoce dobře omyjeme, neloupeme, nakrájíme na větší kostky (asi 2×2 cm)
2. Vložíme do pekáče, přidáme koření, cukry, rum, a podlijeme
3. Pečeme odkryté v troubě při 170° C, občas promícháme, zhruba po 20-30 minutách vypneme – ovoce má zústat částečně kompaktní
4. V případě potřeby podléváme troškou vody, po vyjmutí z trouby necháme vychladnout
5. Když je směs vlažná, lžičkou ji vkládáme do ledových tvořítek nebo menších kelímků s víčky
6. Zamrazíme.

Doporučení:

Směs je husté konzistence a je lepkavá, takže ji lze postupně z kelímků odebírat lžičkou. Na hrnek o objemu 230 ml dáváme 4 lžičky směsi, není třeba doslazovat. Použít lze jakékoli další ovoce – maliny, borůvky, švestky, slívy, nektarinky, i oloupaný pomeranč a mandarinky. Pokud máte rádi kyselé, přidejte citronovou nebo limetkovou šťávu. Já použila jahody a ostružiny zamrazené. Čaj lze samozřejmě i klasicky zavařit do sklenic. Tip: zkuste dát lžičku pečeného čaje do panáka vodky nebo slivovice.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy