REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátový pletenec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný kynutý pletenec plněný špenátovou nádivkou.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
300 mlmléka
3 lžíceolivového oleje
1 kskostky droždí
špetka soli a cukru
Na nápň:
500 gšpenátu
100-120 gna kostičky nakrájené anglické slaniny
2 ksvejce
1-2 ksstroužky česneku
1 ksvelké cibule
1-2 ksmrkve
1 kelímeksmetany
3-6 lžicsterilované kukuřice bez nálevu
pepř
sůl
Ostatní: papír na pečení a mouka na pracovní plochu

Postup:

1. Připravíme si kvásek; do hrníčku dáme 2 lžíce mouky, 1 kostku rozdrobeného droždí, lžičku cukru a špetku soli, vše zalijeme trochou vlažného mléka a necháme chvíli pracovat
2. Vzejítý kvásek nalijeme do mísy s moukou, přidáme olivový olej a nalijeme zbytek mléka, zamícháme, vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod čistou hadrovou utěrkou nakynout
3. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm
4. Po celé ploše natřeme těstové pláty každý polovinou špenátové nádivky, potom obdélníky srolujeme jako roládu
5. Ostrým nožem rolády podélně rozkrojíme na poloviny a ty pak zamotáme dohromady, do tvaru věnce (buď umotáme jeden velký věnec, nebo upečeme dva věnce umotané každý ze dvou nohavic)
6. Z pletence zformovaný věneček, nebo věnce přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě chvíli kynout
7. Pletenec či pletence vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme tak 20 minut
8. Hotové, vychladlé pletence nakrájíme a můžeme servírovat.

Příprava špenátové nádivky:
1. Spolu s kostičkami anglické slaniny orestujeme cibuli, přidáme špenát, který chvíli podusíme 2. Do špenátu vyklepneme 2 ks vejce, přidáme kukuřici, strouhanou mrkev, česnek, pepř a sůl, vše zalijeme kelímkem smetany, necháme chvíli provařit a pak vychladnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy