Špaldová mouka měla odpradávna pevné místo v jídelníčcích našich babiček a prababiček. S nástupem levnější pšenice ozimé se na ni téměř zapomnělo, ale nyní se naštěstí znovu vrací do českých kuchyní. Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří špaldová mouka mezi časté alergeny a proto je pro většinu lidí velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže. Vyzkoušejte ji například při přípravě skvělých palačinek.
Ingredience:
150 g | bio špaldové mouky |
500 ml | bio mléka |
2 ks | bio vejce |
1 sáček | vanilkový cukr |
špetka soli | |
olej na smažení palačinek | |
Ostatní: | |
1 kelímek | bio zakysané smetany |
300 g | čerstvých bio jahod |
20 g | bio třtinového cukru |
Postup:
- Mouku smíchejte s vejcem, mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli a vytvořte těsto. To by nemělo být ani příliš husté ani moc řídké.
- Na pánvi připravte na troše oleji nebo sádla palačinky.
- Mezitím si smíchejte smetanu s cukrem a pokrájenými jahodami. Ty můžete případně i rozmačkat.
- Směsí naplňte palačinku a zarolujte.
Vzniklé palačinky ještě posypte trochou kakaa a skořice.
Poznámka:Recept k článku: Jahody, konečně!