REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šneci se špekem a pečeným česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud jste během vánočních svátků přeslazeni, pak byste si mohli pochutnat na našich šnecích z kynutého těsta. Aby vás nalákaly už jenom svou vůní, nesmí chybět trocha uzeného špeku a pečeného česneku, z něhož připravíme pikantní česnekovou pastu, ve které nechybí ani olomoucké tvarůžky. Výživovou hodnotu pokrmu a zároveň i celkovou chuť pozvednou sekané mandle a sušené brusinky.


Ingredience:
Počet porcí: 6 porcí
485 ghladké́ mouky + navíc na podsypání
250 guzeného špeku, nakrájeného na nudličky
150 golomouckých tvarůžků, strouhaných nahrubo
70 gsekaných mandlí
65 gsušených brusinek
50 gmásla + navíc na vytření formy
250 mlmléka
125 mlextra panenského oleje
1 svazekšalvěje, rozebraný na lístky
12 ksstroužků̊ česneku se slupkou
2 ksvejce
1 lžícekrupicového cukru
2 lžičkysušeného droždí
1/2 lžičkymořské soli

Postup:
  1. Do teplého mléka dáme rozpustit máslo a cukr. Až bude mít mléko pokojovou teplotu, přidáme droždí a necháme 15 minut odpočívat, než se udělá kvásek.
  2. Smícháme mouku, sůl, vejce a kvásek a dobře těsto propracujeme aspoň 10 minut. Poté necháme těsto kynout 40 minut.
  3. Do rozpálené trouby dáme špek, nakrájený na kostičky syreček a neoloupaný česnek a pečeme 10 minut. Poté špek si odložíme a z česneku, šalvěje a 80 ml olivového oleje uděláme v mixéru pastu.
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme. Potřeme půlkou česnekové pasty a posypeme půlkou špeku, mandlí a brusinek. Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do máslem vymazané formy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta.
  5. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 35 minut.
  6. Po vykynutí těsto polijeme rovnoměrně zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 180 °C cca 35 minut.
Doporučení:

Věděli jste, že se bílé mouky vyrábějí pouze z jádra zrna? Ty celozrnné samozřejmě z celého zrna. Oproti bílým obsahují více vitaminů, stopových látek a také bílkovin. Bílkoviny nejsou obsaženy v přirozeně bezlepkových zrninách, jako jsou kukuřice, pohanka a další.

Recept k článku: Vánoční inspirace pro gurmány

Poznámka:

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy