REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šneci po burgundsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Známý francouzský teplý předkrm ze zahradních šneků upečených v troubě, ochucených bylinkovým máslem, servírovaných se zapečenými plátky bílé veky potřenými bylinkovým máslem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
40-50 ksšneků (hlemýžďů zahradních)
20-25 ksšnečích ulit
2-3 ksstroužky česneku
3 ksbobkové listy
2 kskuličky nového koření
2 kshřebíčky
1 kscibule
1 svazekbouquet garni (svazeček bylinek)
1 svazeklistové hladkolisté petržele
asi 7 lvody
170 mlbílého vína
140 ghrubozrnné soli
135 gjemné soli
120 gmásla
mletý černý pepř
Ostatní:
Court-Bouillon do vývaru, plátky bílé veky jako příloha

Postup:

1. Dáme vařit tak 2 litry vody, až začne vařit, osolíme ji 1 vrchovatou lžící soli
2. Hlemýždě opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak ihned naházíme do připravené vroucí vody, vaříme asi 10-12 minut
3. Šneky vyjmeme, zprudka zchladíme studenou vodou, postupně z ulit mrtvé hlemýždě vytáhneme, nejlépe pomocí úzké vidličky, odstraníme zažívací orgán šneka, tedy střívko a vše, co vyrůstá z nohy nahoru a také hlavy, zbyde nám jen čistá svalovina a také ulity, ty nevyhazujeme! 4. Slizké maso osolíme, promneme a opláchneme pod tekoucí studenou vodou, postup tak 2x opakujeme, dokud maso nepustí všechen sliz
5. Na zdroj tepla postavíme další hrnec s vodou, bude stačit asi 0,5 l, vařící vodu osolíme, přilijeme 0,25 l bílého vína a bobkový list, bouquet garni, cibuli s napíchnutým hřebíčkem, nové koření, pepř, cibulovou a petrželovou nať, mrkev nakrájenou na kolečka, přidáme Court Bouillon, vše vaříme nejméně 3 hodiny
6. Mezitím dáme vyvařit nepoškozené ulity, vaříme je asi 30-40 minut, pak je vyjmeme a důkladně vyčistíme například kartáčkem na zuby zevnitř i z venku, opět je vyvaříme, vyjmeme a pak necháme zchládnout
7. Uvařené šnečí maso vytáhneme z vývaru
8. Připravíme si máslo; hladkolistou petržel nasekáme na jmeno, vetřeme ji do mírně povoleného másla, přidáme stroužek prolisovaného česneku a na jemno pokrájenou šalotku, pak necháme máslo v lednici mírně ztuhnout
9. Trochu másla lžičkou vetřeme nejprve do prázdné ulity, potom vložíme šnečí maso, do jedné ulity dvě nožky, klademe je na misku s nasypanou hrubozrnnou solí, budou pak pěkně stát, další 1 lžičkou másla ulitu uzavřeme
10. Takto připravené šneky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10 minut
11. Máslem, co zbyde, potřeme krajíčky veky a na 5 minut je nechápe zapéci v troubě nebo pod grilem
12. Šneky podáváme horké, servírujeme je se speciálními kleštičkami na šneky a malou úzkou vidličkou, spolu se zapečenými plátky bílé veky.

Doporučení:

Hlemýždi zahradní se sbírají nejlépe na jaře a to od dubna do května a také na podzim, kdy se tzv. zavíčkují. Sbírají se kusy větší, o průměru cca 3 centimetry i více. Šneky dáme do vhodné nádoby se suchými pilinami, přikryjeme víkem (necháme otvory pro dýchání), necháme je nejméně 4 dny úplně vyprázdnit. Pak je lze použít na vaření.

Poznámka:

Court-bouillon je vývar používaný hlavně při pošírování a pro pro rychlé vaření potravin jako jsou ryby, mořské plody, jemné maso, ale i vejce nebo zelenina. Bouquet garni je svazeček bylinak používaný k ochucení polévek a dušených pokrmů. Skládá se většinou z bobkového listu, petrželky, tymiánu a majoránky. Bylinky se svazují dlouhým kusem kuchyňského provázku, aby se svazeček z pokrmu snadno odstranil.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy