Pečené cukroví pro diabetiky z mouky, másla, švestek, meruňkové dia marmelády, hroznového cukru a žloutků.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
125 g | másla |
150 g | poloměkkých sušených švestek |
50 g | meruňkové dia marmelády |
60 g | hroznového cukru |
2 ks | žloutků |
1 ks | lusku vanilky – dřeň |
sůl | |
mouka na vymazání | |
pečicí papír |
Postup:
1. Smícháme mouku, 1žloutek, hroznový cukr, vanilku, sůl, máslo a vypracujeme hladké těsto
2. Zakryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu v chladu odpočinout
3. Švestky na jemno nakrájíme a smícháme s marmeládou
4. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na placku silnou asi 0,5 cm
5. Formičkou vykrajujeme srdíčka (o průměru asi 4 cm)
6. Polovinu srdíček tence potřeme švestkovou směsí; do druhé poloviny srdíček vypíchneme uprostřed otvor ve tvaru malého srdíčka, klademe je na pomazané kousky a na okrajích lehce přitiskneme
7. Zbylý žloutek rozmícháme se lžící vody a mašlovačkou potřeme povrch srdíček
8. Opatrně je dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě 15–
20minut (elektrický sporák 175 °C, plyn stupeň 2).
– Zbylá malá srdíčka můžeme také použít, pečeme je společně se srdíčky slepenými a to 10 minut, pak je sejmeme s plechu a necháme vychladnout.