REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slávky s bylinkovým máslem a celerovým rizotem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mušle a obecně mořské plody si oblíbila také Lea Skálová, která v letošní soutěži MasterChef Česko vybojovala třetí místo. Tohle je její recept!


Ingredience:
1 kgčerstvých slávek
4 ksšalotky
3 ksstroužky česneku
3 ksmrkve
1 ksřapíkatý celer
1 ksbulvy celeru
1 ksmásla
1 kslimety
4 dclbílého suchého vína
sušený divoký česnek
hladkolistá petržel
Creme fraîche
sušené chilli
olivový olej
parmezán
pažitka
šafrán
kopr
sůl

Postup:
  1. Mušle propláchněte ve vodě a vyberte pouze ty, které jsou pevně uzavřené. Otevřené mušle ihned vyhoďte.
  2. V hrnci na olivovém oleji zprudka opečte dvě šalotky (včetně slupky) překrojené napůl. Poté přidejte na větší kusy nakrájenou mrkev (pouze očištěnou, ale také se slupkou) a na větší kusy nakrájený řapíkatý celer. Opečenou zeleninu podlijte 2 dcl vína a nechte odpařit alkohol. Do takto připraveného základu vhodíme slávky, podlijeme asi 4 dcl vody, osolíme a přiklopíme pokličkou. Vaříme zhruba 5 minut, maximálně 10! Vývar scedíme – budete ho potřebovat na přípravu rizota – a slávky vybereme do misky či talíře.
  3. Na celerové rizoto si nakrájejte bulvu celeru na opravdu jemné kostičky téměř ve velikosti rýže. Opravdu to za tu práci stojí! Dvě šalotky také nakrájejte velmi najemno a nechejte zesklovatět na olivovém oleji, nejlépe v pánvi. Na šalotku vhodíme kostičky celeru a zlehka opečeme. Když má celer zlatavou barvu, podlijeme 2 dcl vína a necháme zcela odpařit. Poté stejně jako u klasického rizota přilévejte po troškách vývar (použijte ten ze slávek), a až se odpaří, přilévejte další, dokud celer tak akorát nezměkne. Je důležité, aby zůstal „al dente“. V tuto chvíli přidáme pár pestíků šafránu. Poslední dávku vývaru přilijte tak, aby se směs zdála až příliš tekutá. Poté stáhněte z ohně, přidejte ¼ kostky másla a hezky míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Na závěr přidejte dvě lžíce creme fraîche a pořádnou porci parmezánu.
  4. Do zbytku změklého másla nasekejte hladkolistou petržel, kopr a pažitku, přidejte utřený česnek se solí a pořádně promíchejte. Do každé slávky vetřete dávku bylinkového másla tak, aby zakrylo „maso“ v mušli. Takto připravené mušle dejte zapéct na 3 až 4 minuty při 180 stupních do trouby.
  5. Servírujte do hlubšího talíře dávku rizota, do něj zapíchněte slávky a vše dozdobte chilli, divokým česnekem a popřípadě koprem.
Poznámka:

Recept k článku: Moře chutí v pražských ulicích i u vás doma: Ochutnejte mušle podle kulinářských hvězd

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy