REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slávky s bylinkovým máslem a celerovým rizotem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mušle a obecně mořské plody si oblíbila také Lea Skálová, která v letošní soutěži MasterChef Česko vybojovala třetí místo. Tohle je její recept!


Ingredience:
1 kgčerstvých slávek
4 ksšalotky
3 ksstroužky česneku
3 ksmrkve
1 ksřapíkatý celer
1 ksbulvy celeru
1 ksmásla
1 kslimety
4 dclbílého suchého vína
sušený divoký česnek
hladkolistá petržel
Creme fraîche
sušené chilli
olivový olej
parmezán
pažitka
šafrán
kopr
sůl

Postup:
  1. Mušle propláchněte ve vodě a vyberte pouze ty, které jsou pevně uzavřené. Otevřené mušle ihned vyhoďte.
  2. V hrnci na olivovém oleji zprudka opečte dvě šalotky (včetně slupky) překrojené napůl. Poté přidejte na větší kusy nakrájenou mrkev (pouze očištěnou, ale také se slupkou) a na větší kusy nakrájený řapíkatý celer. Opečenou zeleninu podlijte 2 dcl vína a nechte odpařit alkohol. Do takto připraveného základu vhodíme slávky, podlijeme asi 4 dcl vody, osolíme a přiklopíme pokličkou. Vaříme zhruba 5 minut, maximálně 10! Vývar scedíme – budete ho potřebovat na přípravu rizota – a slávky vybereme do misky či talíře.
  3. Na celerové rizoto si nakrájejte bulvu celeru na opravdu jemné kostičky téměř ve velikosti rýže. Opravdu to za tu práci stojí! Dvě šalotky také nakrájejte velmi najemno a nechejte zesklovatět na olivovém oleji, nejlépe v pánvi. Na šalotku vhodíme kostičky celeru a zlehka opečeme. Když má celer zlatavou barvu, podlijeme 2 dcl vína a necháme zcela odpařit. Poté stejně jako u klasického rizota přilévejte po troškách vývar (použijte ten ze slávek), a až se odpaří, přilévejte další, dokud celer tak akorát nezměkne. Je důležité, aby zůstal „al dente“. V tuto chvíli přidáme pár pestíků šafránu. Poslední dávku vývaru přilijte tak, aby se směs zdála až příliš tekutá. Poté stáhněte z ohně, přidejte ¼ kostky másla a hezky míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Na závěr přidejte dvě lžíce creme fraîche a pořádnou porci parmezánu.
  4. Do zbytku změklého másla nasekejte hladkolistou petržel, kopr a pažitku, přidejte utřený česnek se solí a pořádně promíchejte. Do každé slávky vetřete dávku bylinkového másla tak, aby zakrylo „maso“ v mušli. Takto připravené mušle dejte zapéct na 3 až 4 minuty při 180 stupních do trouby.
  5. Servírujte do hlubšího talíře dávku rizota, do něj zapíchněte slávky a vše dozdobte chilli, divokým česnekem a popřípadě koprem.
Poznámka:

Recept k článku: Moře chutí v pražských ulicích i u vás doma: Ochutnejte mušle podle kulinářských hvězd

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy