Škvarky připravené při domácí zabijačce ze hřbetního sádla.
Ingredience:
1 kg | syrového vepřového sádla (hřbetního) |
200 ml | mléka |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Omyté a osušené sádlo nakrájejte na kostky o hraně 2–
3 cm, podle toho, jak chcete mít velké škvarky
2. Kostky sádla nasypeme do velkého hrnce se silnějším dnem, podlijeme trochou vody, aby se zkraje sádlo lépe rozpouštělo a zahříváme ho na mírném zdroji tepla, škvařte za občasného zamíchání (ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost).
3. Jakmile se sádlo rozpustí, přilijte mléko, díky mléku se škvarky lépe vypečou dokřupava a dozlatova
4. Když škvarky vystupují k hladině a sádlo již nepění, sundáme hrnec ze zdroje tepla, škvarky přecedíme a sádlo nalijeme do čistých a suchých sklenic či porcelánové nebo kameninové nádoby
5 Škvarky promícháme se solí a pepřem.
Škvarky se dají konzumovat jak teplé, tak studené, nejlépe s chlebem a cibulí. Škvarky skladujeme v chladnu.
Poznámka:Nesolené sádlo má delší trvanlivost a širší způsob využití než sádlo ochucené.