Pečené bochánky z mletých škvarků, žloutků a mouky.
Ingredience:
600 g | hladké mouky |
300 g | mletých škvarků |
30 g | droždí |
30 g | sádla |
1/4 l | mléka |
2 ks | žloutky |
2 lžíce | bílého vína |
1 lžička | práškového cukru |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Droždí v mléce s cukrem a s trochou mouky necháme vzejít
2. Z poloviny moky, do které přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a víno, vypracujeme těsto a necháme kynout
3. Druhou polovinu mouky se škvarky zpracujeme na tukový bochánek
4. Kynuté těsto rozválíme, doprostřed položíme tukový bochánek, přes který složíme rozválené těsto na třetiny a necháme chvíli odpočinout
5. Těsto s bochánkem uprostřed rozválíme a překládání opakujeme ještě dvakrát, tak jak připravujeme listové těsto
6. Nakonec těsto vyválíme na 20 mm tloušťky, vykrájíme z něho kolečka, na povrchu je nožem načárkujeme a vkládáme do dobře předehřáté trouby a dorůžova upečeme.