Cop z kynutého těsta ochucený skořicí a cukrem.
Ingredience:
700 g | hladké mouky |
50 g | másla |
42 g | droždí (1 kostka) |
300 ml | vlažného mléka |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 rovná lžička | soli |
2 ks | žloutky |
Na náplň: | |
100 g | másla |
10 lžic | moučkového cukru |
3 lžičky | mleté skořice |
Ostatní: | |
mouka na pomoučení pracovní desky | |
cukr moučka na posypání | |
papír na pečení |
Postup:
1. Mouku vysypeme do mísy, vytvoříme uprostřed důlek, do kterého dáme rozdrobené kvasnice, ty zasypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka, necháme vykynout kvásek, jakmile kvásek vykyne, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka, cukru, sůl a vaječné žloutky, vypracujeme těsto které necháme zakryté vykynout
2. Připravíme si náplň; máslo rozpustíme, přidáme cukr a skořici, vše promícháme
3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na vál a rozdělíme na dvě poloviny, z jedné poloviny vyválíme na pomoučené pracovní desce plát 1 cm silný, potřeme polovinou skořicové náplně, zarolujeme jako roládu, kterou podélně uprostřed rozřízneme nožem, na jedné straně řez nedokončíme, takže těsto zůstane spojené, smotáme do copu, volné konce spolu spojíme – upevníme, cop přeneseme na plech s pečícím papírem
4. Druhou polovinu těsta zpracujeme stejným způsobem, takže nám vzniknou dva copy
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C asi 60 minut
6. Hotové copy pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme podávat.