Siven je velmi chutná ryba vhodná právě na grilování. Tento recept využívá máslovou marinádu s bylinkami, kterou ugrilované maso potřete.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | sivenů (asi 800 g) |
čerstvě namletý pepř | |
hrubozrnná sůl | |
Na marinádu: | |
100 g | másla |
20 g | kaparů |
10 g | čerstvé petrželky |
fenykl | |
mletý pepř |
Postup:
1. Vykuchané, pod studenou tekoucí vodou omyté siveny osušíme papírovými utěrkami, pak je rozřízneme od hlavy až k ocasu tak, aby obě půlky zůstaly v celku, jenom nám tímto řezem umožní ryby otevřít
2. Z obou stran je osolíme hrubozrnnou solí, okořeníme pepřem a necháme chvíli uležet
3. Marinádu si připravíme smícháním povoleného másla s nasekanými kapary, petrželkou, mletým pepřem a fenyklem
4. Gril si předehřejeme na vysokou teplotu
5. Uleželé ryby vložíme otevřené do dvojstěnných roštů na ryby a dáme na gril, podle velikosti ryb a stupni rozehřátí grilu, ryby opékáme s každé strany 8-10 minut
6. Grilované rybí maso vyskládáme na talíře, potřeme marinádou a ihned podáváme.
Pokud ryby grilujeme neotevřené, marinádou je potřeme zevnitř i z venku ještě před samotným grilováním.
Poznámka:Jako příloha ke grilovaným rybám jsou skvělé opečené půlky baget nebo bulek pokapané olivovým olejem smíchaným s nasekanými čerstvými bylinkami.