Máte slabost pro saláty? Sbíhají se vám sliny, jakmile si představíte svěžest právě sklizené zeleniny? Máme pro vás tip na salát, který si můžete zabalit s sebou na piknik bez nutnosti špinit další nádobí. Salát je o to zajímavější, že je doplněný skvělým kozím sýrem. Tento sýr je čerstvý, nezrající, velmi jemné, smetanové chuti doplněný o čerstvou pažitku přímo ze zahrádky Milana Myšky z Albrechtiček v Moravskoslezském kraji. Od roku 2021 se tento sýr pyšní označením Regionální potravina. Jsme rádi, že vám můžeme tento sýr představit, a přejeme dobrou chuť.
Ingredience:
200 g | pažitkového kozího sýra od Milana Myšky |
200 g | cherry rajčat |
250 g | čerstvého špenátu |
pepř | |
sůl | |
Cibulová marmeláda: | |
2 ks | červené cibule |
200 g | cukru krystal |
1,5 dl | červeného vína |
0,1 l | oleje |
snítka rozmarýnu | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Špenát umyjeme a vysušíme na ubrousku. Ředkvičky a cherry rajčátka nakrájíme na kolečka. Kozí sýr nakrájíme na malé kostičky.
- Do sklenice na dno vložíme cibulovou marmeládu a následně zamíchaný špenát s ředkvičkami, cherry rajčátky a kozím sýrem.
- Cibulou marmeládu připravíme tak, že si oloupanou červenou cibuli nakrájíme na plátky a orestujeme do zlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
- Zalijeme červeným vínem, přidáme rozmarýn, špetku soli, pepře a vaříme na mírném plameni za občasného míchání a podlévání vínem alespoň 50 minut. Postupujeme velmi opatrně, karamel je skutečně velice horký.
- Cibulovou marmeládu servírujeme po vychladnutí.
Tip: Cibulovou marmeládu můžeme udělat i ze žluté cibule a špenát je možné nahradit vaším oblíbeným salátem, třeba přímo z vaší zahrady. U tohoto salátu se fantazii meze nekladou.
Doporučení:Více o pažitkovém kozím sýru od Milana Myšky – Malá kozí farma Albrechtičky najdete zde: KOZÍ SÝR S PAŽITKOU
Recept k článku: Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit
Poznámka:zdroj: regionalnipotravina.cz
Salát s grilovaným kozím sýrem halloumi a mátou
Salát s pečenými paprikami, fetou a kešu oříšky