Halloumi patří mezi tučné sýry, přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Výborně se tedy hodí na grilování, protože Vám neproteče mřížkou grilu. Vyzkoušejte například tento obědový salát servírovaný právě s grilovaným kozím sýrem Bon Lait.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2 balení | Bon Lait kozí sýr na gril |
1 plechovka | cizrny |
2 ks | salátová srdíčka |
1 ks | salátová okurka |
1 ks | malá červená cibule |
1/2 ks | salátu Lollo Rosso |
1 hrst | oliv kalamata bez pecky |
1 hrst | mátových lístků |
Směs koření: | |
2 lžíce | extra panenského olivového oleje |
1 lžička | mletého římského kmínu |
1/2 lžičky | sušeného česneku |
1/2 lžičky | papriky |
špetka bílého pepře | |
Zálivka: | |
5 lžic | extra panenského olivového oleje |
2 lžíce | červeného vinného octa |
1 lžíce | citronové šťávy |
čerstvě mletý pepř | |
mořská sůl |
Postup:
- Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si koření na cizrnu.
- V misce smícháme koření s olivovým olejem a vsypeme do ní slitou cizrnu, kterou promícháme. Cizrnu rozložíme na plech s pečícím papírem a dáme do rozehřáté trouby na zhruba 30 minut, dokud nebude na povrchu křupavá.
- Samotný salát si připravíme tak, že překrájíme omyté a osušené saláty, rozprostřeme na servírovací talíř či mísu společně s kolečky okurky, lístky máty, olivami a velmi tenkými půlkolečky červené cibule.
- Ingredience na zálivku smícháme a dvěma třetinami pokapeme salát. V posledních pár minutách pečení cizrny si připravte kozí halloumi na grilu, v kontaktním grilu nebo na pánvi a nechte trochu zchladnout.
- Upečenou cizrnu rovnoměrně vsypejte do salátu, na vrch rozprostřete kousky halloumi a zakapejte zbytkem zálivky.
Kozí sýr na gril Bon Lait (halloumi) – Správný halloumi sýr při skusu lehce “vrže”. Pochází původně z Kypru, ale setkáte se s ním také v Řecku. Nejčastěji se vyrábí z kozího či ovčího mléka, někdy se zlevňuje kravským. Ten náš je čistě z mléka francouzských sánských koz z naší farmy z Moravy. Více zde: Kozí sýr na gril Bon Lait
Salát s čerstvým sýrem, olivami a malinovým dresingem
Salát s pažitkovým kozím sýrem s domácí cibulovou marmeládou