Sladký rýžový nákyp upečený v troubě v zapékací misce. Jde o dvě vrstvy kaše z rýže mezi kterými se nachází vrstva džemu, meruněk a tvarohové náplně.
Ingredience:
250 g | meruněk |
150 g | rýže |
60 g | moučkového cukru |
50 g | másla |
1 ks | citrónu |
3 ks | vajec |
2 lžíce | džemu |
750 ml | mléka |
špetka soli | |
tuk na vymazání formy | |
Náplň z tvarohu: | |
2 lžíce | moučkového cukru |
250 g | měkkého tvarohu |
50 g | rozinek |
3 ks | žloutků |
1 ks | vanilkového (vanilinového) cukru |
Postup:
1. Kaši uvaříme z propláchnuté rýže, mléka, nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu a špetky soli
2. Do téměř vychladlé kaše vmícháme žloutky utřené s větší částí cukru a másla a tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali zbylý cukr
3. Do máslem vymazané formy rozložíme polovinu hmoty, potřeme ji džemem, obložíme vrstvou nakrájených meruněk a zakryjeme tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním všech výše uvedených surovin na náplň z tvarohu
4. Překryjeme druhou polovinou rýžové hmoty a pokapeme zbylým máslem
5. Nákyp vložíme do předem vyhřáté trouby a zvolna zapékáme 45 minut, až povrch zezlátne.
Podáváme například s ovocnou omáčkou. Naporcovaný kus nákypu posypem moučkovým cukrem a dozdobíme ovocem.
Poznámka:Na sladké pokrmy používáme raději krátkozrnou rýži s velkým obsahem škrobu, který způsobuje, že se zrna během vaření k sobě lepí.