Želé z povařeného červeného rybízu s přidáním želírovacího a vanilkového cukru, kyseliny citronové.
Ingredience:
Na 5-6 sklenic po 250 ml: | |
1 kg | červeného rybízu |
500 g | želírovacího cukru 2:1 |
300 ml | vody |
2 ks | balíčku vanilkového cukru |
1 ks | balíčku kyseliny citronové |
Postup:
1. Rybíz omyjeme, otrháme od stonků, plody vložíme do hrnce a rozmačkáme, přilijeme vodu a za stálého míchání zahřejeme, ne však k bodu varu
2. Ovocnou kaši dáme na síto nebo do čisté utěrky a necháme z ní vykapat do misky šťávu
3. Po vychladnutí šťávu změříme mělo by jí být asi 800-900 ml, přidáme do ní adekvátní množství želírovacího cukru (je uvedeno na sáčku), promícháme, přimícháme i vanilkové cukry a kyselinu citronovou
4. Pak na silném plameni za stálého míchání vaříme asi 30 minut od okamžiku, kdy šťáva začne bublat
5. Horkým želé naplníme až po okraj vyvařené sklenice, dobře uzavřeme a asi na 10 minut obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a uložíme.