Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý rybí vývar. A pak už je to jen na vás, jak moc popustíte uzdu své fantazie a doplníte další ingredience. Nebo do jaké míry se necháte inspirovat naším receptem. Pojali jsme ho tak, aby nejprve lahodil vašemu oku. Naše polévka je krásně barevná, díky čemuž působí svěžím dojmem. A právě tuto vlastnost si uchová i tehdy, jakmile ji ochutnáte. Jeden talíř možná nebude stačit.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
600 ml | rybího vývaru |
50 ml | smetany 33 % |
100 g | celeru |
50 g | řapíkatého celeru |
50 g | másla |
5 ks | nového koření |
2 ks | bobkového listu |
1 ks | menší cibule |
1 ks | petržel |
1 ks | mrkev |
hladkolistá petržel | |
muškátový ořech | |
hrubá krupice | |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na másle do zlatova, potom přidáme cibuli, bobkový list a nové koření. Zalijeme vývarem a 15 minut vaříme.
- Přilijeme smetanu a provaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Na suché pánvi orestujeme hrubou krupici a nasypeme do polévky. Provaříme 5 minut a můžeme polévku odstavit.
- Nakonec vmícháme nasekanou petržel.
Z kostí, které jsme použili na vývar, můžeme obrat maso a použít do polévky. Krupice polévku zlehka zahustí a napodobí kapří jikry.
Poznámka:Recept k článku: Vánoční inspirace pro gurmány
Zdroj: www.akademiekvality.cz