Známá obědová polévka z Ruska.
Ingredience:
250 g | hovězího masa |
300 g | červené řepy |
120 g | zelí |
20 g | másla |
1,2 l | vody |
1,5 dl | kysané smetany |
2 ks | rajčat |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1 lžička | cukru |
mletý černý papř | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je vyndáme a vývar odmastíme
2. Oloupanou červenou řepu na jemno nastrouháme, mrkev nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká kolečka, rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nadrobno nakrájíme
3. Polovinu připravené červené řepy a ostatní suroviny zalijeme částí vývaru, přidáme máslo a vaříme na malém plaménku pod pokličkou asi čtvrt hodiny
4. Potom přidáme zbývající vývar, na jemno nakrájené zelí, bobkový list, ocet, cukr, sůl, mletý pepř a polévku povaříme, až zelenina změkne
5. Maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky
6. Oddělenou červenou řepu zalijeme trochou vývaru, přidáme několik kapek octa, krátce podusíme a přidáme ji do polévky
7. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme trochu smetany, posypeme na jemno usekanou petrželkou (koprem) a podáváme.