Cibulový základ zahuštěný moukou, zalitý hovězím vývarem, polévkový základ povařený spolu s nasekanými mladými kopřivami, šťovíkem a klobáskami, nakonec dochucený kysanou smetanou.
Ingredience:
1,5 l | hovězího vývaru |
2 lžíce | kysané smetany |
750 g | mladých kopřiv (vršky) |
350 g | mladého šťovíku |
60 g | másla |
30 g | hladké mouky |
4 ks | klobásky |
2 ks | velké cibule |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle dozlatova, pak ji zasypeme moukou a za stálého míchání, po částech, přilijeme vývar, po chvíli přidáme nasekané kopřivy i šťovík
2. Vše na mírném zdroji tepla vaříme asi 20 minut
3. Na kolečka pokrájené klobásky do polévky přidáme 10 minut před koncem varu
4. Polévku okořeníme, dle chuti dosolíme, kysanou smetanu zamícháme do polévky těsně před podáním.
V některých receptech se do polévky ještě přidávají brambory a vejce.
Poznámka:Více o kopřivě se dozvíte zde: Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná.