Ruská polévka populární ve všech domácnostech v Rusku, Bělorusku, na Ukrajině a dalších státech bývalého Sovětského svazu. Vznikla v polovině 19 století, třebaže okurkový nálev se přidával do polévek už v 15 století. Existuje několik variant, s masem, ledvinkami, drůbežími drůbky, lze však uvařit i bezmasý rassolnik.
Ingredience:
200 g | ledvinek |
2 lžíce | krupek |
6 ks | celých kuliček černého pepře |
3 ks | kyselé okurky |
3 ks | bobkové listy |
2 ks | brambory |
2 ks | zrnka nového koření |
1 ks | peržele |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1 dcl | okurkového nálevu |
zakysaná smetana | |
mladý kopr | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ledvinky odblaníme ,důkladně propereme ,pokrájíme a vhodíme do vařící vody
2. Přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, uvařené krupky, brambory a všechno koření, vaříme 30 minut než ledvinky změknou
3. Nakonec přidáme kyselé okurky a posekaný kopr, nalijeme okurkový nálev, vše ještě chvíli povaříme, tak 5 minut, osolíme a opepříme
4. Rosollnik nalijeme do talířů a jednotlivé porce ozdobíme kopečkem zakysané smetany.