REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízek z mletého masa s česnekovým sýrem, uzená bramborová kaše a cibulová marmeláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaké jídlo patří mezi nejoblíbenější? Jednoznačně řízek! A vůbec nevadí, že jsme si pro vás tentokrát nachystali jeho mletou verzi. O to zajímavější, protože jsme do masa zakomponovali naprostou delikatesu – přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje. A čím jsme doplnili masíčko? Bramborovou kaší provoněnou uzeným špekem a také příjemně nasládlou cibulovou marmeládou.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
Na řízek:
600 gmletého masa (dle libosti)
200 gPřírodního sýru s česnekem od výrobce Martin Honza – FARMA RŮŽOVÁ
100 ghladké mouky
100 gstrouhanky
3 ksvejce
olej na smažení
Na kaši:
1 kgbrambor typu C
100 guzeného špeku
50 gmásla
50 gplocholisté petržele
150 mlsmetany 33 %
150 mlmléka
voda
sůl
Na cibulovou marmeládu:
500 gcibule
50 guzeného špeku
20 gcukru
30 mloleje
voda
pepř
sůl
Ostatní:
nakládané kyselé okurky jako příloha

Postup:
  1. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme je vařit do neosolené vody. Smícháme mléko a smetanu do rendlíku, z uzeného odkrojíme tenké okraje a přidáme je do rendlíku. Směs přivedeme k varu a vypneme ji. Přiklopíme a necháme stranou.
  2. Nakrájíme si zbytek špeku na kostky, cibuli na tenké plátky. Do hrnce dáme olej, přidáme špek a orestujeme, přidáme cibuli a restujeme, dokud nebude cibule béžovo-hnědá (cca 40 min.), občas můžeme podlít trochou vody.
    Když je cibule hnědá, přidáme cukr a sůl.
  3. Mleté maso vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smícháme a uděláme 8 malých řízků.
    Řízky obalíme v trojobalu (použijeme zbylé vejce). Pánev rozpálíme, přidáme olej a opékáme dozlatova z obou stran, řízky přendáme na plech s pečicím papírem a dopékáme v troubě na 180 °C asi 15 min.
  4. Uvařené brambory scedíme, z mléka vytáhneme špek a přidáme mléko do brambor, šťouchadlem uděláme kaši, dosolíme a nakonec přidáme nasekanou petržel.
  5. Na talíř dáme kaši, řízek, marmeládu a 2 okurky.
Doporučení:

Recept k článku: Recepty s regionální potravinou

Poznámka:

Zdroj textu i fotografie: www.regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy