Jaké jídlo patří mezi nejoblíbenější? Jednoznačně řízek! A vůbec nevadí, že jsme si pro vás tentokrát nachystali jeho mletou verzi. O to zajímavější, protože jsme do masa zakomponovali naprostou delikatesu – přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje. A čím jsme doplnili masíčko? Bramborovou kaší provoněnou uzeným špekem a také příjemně nasládlou cibulovou marmeládou.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
Na řízek: | |
600 g | mletého masa (dle libosti) |
200 g | Přírodního sýru s česnekem od výrobce Martin Honza – FARMA RŮŽOVÁ |
100 g | hladké mouky |
100 g | strouhanky |
3 ks | vejce |
olej na smažení | |
Na kaši: | |
1 kg | brambor typu C |
100 g | uzeného špeku |
50 g | másla |
50 g | plocholisté petržele |
150 ml | smetany 33 % |
150 ml | mléka |
voda | |
sůl | |
Na cibulovou marmeládu: | |
500 g | cibule |
50 g | uzeného špeku |
20 g | cukru |
30 ml | oleje |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
nakládané kyselé okurky jako příloha |
Postup:
- Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme je vařit do neosolené vody. Smícháme mléko a smetanu do rendlíku, z uzeného odkrojíme tenké okraje a přidáme je do rendlíku. Směs přivedeme k varu a vypneme ji. Přiklopíme a necháme stranou.
- Nakrájíme si zbytek špeku na kostky, cibuli na tenké plátky. Do hrnce dáme olej, přidáme špek a orestujeme, přidáme cibuli a restujeme, dokud nebude cibule béžovo-hnědá (cca 40 min.), občas můžeme podlít trochou vody.
Když je cibule hnědá, přidáme cukr a sůl. - Mleté maso vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smícháme a uděláme 8 malých řízků.
Řízky obalíme v trojobalu (použijeme zbylé vejce). Pánev rozpálíme, přidáme olej a opékáme dozlatova z obou stran, řízky přendáme na plech s pečicím papírem a dopékáme v troubě na 180 °C asi 15 min. - Uvařené brambory scedíme, z mléka vytáhneme špek a přidáme mléko do brambor, šťouchadlem uděláme kaši, dosolíme a nakonec přidáme nasekanou petržel.
- Na talíř dáme kaši, řízek, marmeládu a 2 okurky.
Recept k článku: Recepty s regionální potravinou
Poznámka:Zdroj textu i fotografie: www.regionalnipotravina.cz