REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízek z mletého masa s česnekovým sýrem, uzená bramborová kaše a cibulová marmeláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaké jídlo patří mezi nejoblíbenější? Jednoznačně řízek! A vůbec nevadí, že jsme si pro vás tentokrát nachystali jeho mletou verzi. O to zajímavější, protože jsme do masa zakomponovali naprostou delikatesu – přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje. A čím jsme doplnili masíčko? Bramborovou kaší provoněnou uzeným špekem a také příjemně nasládlou cibulovou marmeládou.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
Na řízek:
600 gmletého masa (dle libosti)
200 gPřírodního sýru s česnekem od výrobce Martin Honza – FARMA RŮŽOVÁ
100 ghladké mouky
100 gstrouhanky
3 ksvejce
olej na smažení
Na kaši:
1 kgbrambor typu C
100 guzeného špeku
50 gmásla
50 gplocholisté petržele
150 mlsmetany 33 %
150 mlmléka
voda
sůl
Na cibulovou marmeládu:
500 gcibule
50 guzeného špeku
20 gcukru
30 mloleje
voda
pepř
sůl
Ostatní:
nakládané kyselé okurky jako příloha

Postup:
  1. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme je vařit do neosolené vody. Smícháme mléko a smetanu do rendlíku, z uzeného odkrojíme tenké okraje a přidáme je do rendlíku. Směs přivedeme k varu a vypneme ji. Přiklopíme a necháme stranou.
  2. Nakrájíme si zbytek špeku na kostky, cibuli na tenké plátky. Do hrnce dáme olej, přidáme špek a orestujeme, přidáme cibuli a restujeme, dokud nebude cibule béžovo-hnědá (cca 40 min.), občas můžeme podlít trochou vody.
    Když je cibule hnědá, přidáme cukr a sůl.
  3. Mleté maso vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smícháme a uděláme 8 malých řízků.
    Řízky obalíme v trojobalu (použijeme zbylé vejce). Pánev rozpálíme, přidáme olej a opékáme dozlatova z obou stran, řízky přendáme na plech s pečicím papírem a dopékáme v troubě na 180 °C asi 15 min.
  4. Uvařené brambory scedíme, z mléka vytáhneme špek a přidáme mléko do brambor, šťouchadlem uděláme kaši, dosolíme a nakonec přidáme nasekanou petržel.
  5. Na talíř dáme kaši, řízek, marmeládu a 2 okurky.
Doporučení:

Recept k článku: Recepty s regionální potravinou

Poznámka:

Zdroj textu i fotografie: www.regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy