REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rillons (škvarky z bůčku)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škvarky z kostek vepřového bůčku, plstního sádla, bílého vína, pepře a soli. Jde o starý francouzský recept z Touraine uvedený v knize „Radio-Cuisin“, věhlasným labužníkem, lékařem Edouardem Pomianem.


Ingredience:
1 kgvepřového bůčku
300 gplstního sádla (vnitřní sádlo)
25 gsoli
100 mlbílého vína
mletý černý pepř

Postup:

1. Bůček nakrájíme na kostky velké 4 x 5 cm, ty obalíme v soli a pepři (pepřem nešetříme) a necháme 24 hodin odpočinout
2. Druhý den nalijeme do litinové nádoby nejprve víno, zahřejeme a potom přidáme kostky bůčku spolu nakrájeným plstním sádlem, na mírném ohni necháme za častého míchání rozpouštět, což bude trvat asi 3 hodiny
3. Když škvarky nabudou krásnou zlatohnědou barvu, scedíme rozpuštěné sádlo do jiné nádoby a škvarky necháme ještě chvíli v nádobě na zdroji tepla dojít
4. Takto připravené škvarky podáváme jak teplé, tak i studené.

Doporučení:

Aby byly škvarky opravdu dokonalé, musíme při zahájení nové várky přidat k sádlu tuk z předešlého vypékání, který si vždy prozřetelně uchováme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy