Sterilování ovoce
Ingredience:
Na sklenici 0,7 l: | |
1 lžíce | cukru krystal |
nebo: | |
1 l | vody |
35 g | cukru krystal |
rebarbora | |
kyselina citrónová |
Postup:
1. Přebraná a omytá reveň-rebarbora (dužina), zbavená horní slupky se nakrájí na menší kousky, vložíme nejdříve do studené vody s kyselinou citrónovou (na 1 l jedna lžička)
2. Po naplnění sklenic rebarborou zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou
3. Sklenice uzavřeme víčky 4. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
nebo
1. Litr vody s 30-35 g cukru projedeme varem a tímto nálevem ovoce zalijeme (Nálev používáme teplý, ne horký!)
2. Sklenice uzavřeme víčky 3. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Čím méně obecně použijeme cukru, tím déle musíme provádět sterilaci.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.